Hoog glans of zijdeglans verf?

Gastenboek
9 mei 2016
muren schilderen
Waar je rekening mee moet houden als je muren gaat schilderen
1 juli 2018

Hoog glans of zijdeglans verf?

hoogglans of zijdeglans

Hoogglans of zijdeglans verf?

De beste optie voor een afwerklaag

Stel je wilt bijvoorbeeld de kozijnen of een muur schilderen. Je hebt de kleur al uitgekozen en de verf voor de grondlaag is al aangeschaft. Nu is het enige wat nog gedaan moet worden een afwerklaag kiezen. Maar wat is in dat geval de beste optie hiervoor? Hoogglans en zijdeglans zijn beide goede keuzes voor een afwerklaag. Er is echter wel verschil tussen de twee, waar zowel voordelen als nadelen aan vast zitten. Hieronder wordt verder uitgelegd welke verf het beste is voor een afwerklaag.

Verschillen

Hoogglans verf is een soort verf die voornamelijk dient als glimmende afwerklaag. Een afwerklaag van hoogglans droogt hard op blijft buiten lang goed. Bovendien is het makkelijk te reinigen, omdat het weinig tot geen vuil aanhechting heeft. Een nadeel van deze verf is dat een minder egale ondergrond erg snel op zal vallen. Je moet er dus voor zorgen dat er geen oneffenheden te zien zijn in de onderlaag. Deze verf is geschikt voor kozijnen, meubels en ander houtwerk dat goed tegen slijtage moet kunnen. Door de kwaliteit en hardheid van hiervan is hoogglans verf verrassend genoeg niet prijziger dan zijdeglans. Deze verf heeft natuurlijk een zachtere glans. Daarnaast ziet het er helderder uit dan matte verf. Verder is deze verf goed afwasbaar. Het is minder duurzaam dan natte verf, maar wel geschikt voor binnenwanden. Vooral als deze wanden tegen veel moeten kunnen.

Afwerklaag op terpentine basis

Het beste is om een zijdeglans op terpentine basis te kiezen. De geur hiervan mag dan erg sterk zijn, maar verf op terpentine basis heeft veel voordelen. Het is makkelijk verwerkbaar en vloeit erg mooi. Tenzij het een lichte kleur is. Verf op terpentine basis vergeelt namelijk bij lichtere kleuren. Dit geldt ook voor hoogglans verf. Een verf op terpentine basis is bovendien voor zowel buiten als binnen geschikt. Het is daarentegen wel een goede keuze om de grondlaag te schilderen met een verf op waterbasis.

Wanneer hoogglans of zijdeglans?

Beide soorten verf zijn dus geschikt als afwerklaag voor verschillende oppervlakken. Hoogglans wordt vaak gekozen voor het glimmende effect en de duurzaamheid. Zijdeglans wordt gekozen voor de mattere textuur. Daarnaast is deze verf minder hard opgewassen tegen factoren die slijtage veroorzaken. Vandaar dat het vaak binnenshuis gebruikt wordt. Hier heeft het namelijk minder te verduren dan buiten. Wat betreft de prijs zit er weinig verschil tussen de twee soorten verf.